Hydroxytyrosol
Hydroxytyrosol (HT) is een amfipathisch functioneel fenol dat in de olijfboom wordt aangetroffen, zowel in de bladeren als in de vruchten, in vrije of gebonden vorm, en in olijfolie en bijproducten van de productie van olijfolie. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid beveelt regelmatige consumptie van HT aan vanwege de verschillende gunstige effecten op de menselijke gezondheid, die nauw verband houden met de antioxiderende werking ervan.
De veronderstelling dat "dieet het beste medicijn is" omvat de valorisatie van voedselingrediënten en in het bijzonder van gezondheidsbevorderende bioactieve verbindingen. Hydroxytyrosol (HT) is een voedingsbestanddeel dat de afgelopen tien jaar veel aandacht heeft gekregen vanwege de vele voordelen van de inname van extra vierge olijfolie, in verhouding tot de antioxiderende capaciteit en eigenschappen tegen hart- en vaatziekten. D De belangrijkste voedingsbronnen van HT zijn olijfolie en tafelolijven, in vrije en/of gebonden vorm, hoewel dit ook aanwezig is in olijfbladeren en in lagere hoeveelheden in druiven en wijn .

Goedkeuring EFSA
Deze fenolische stof hydroxytyrosol (HT)wordt door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en de Food and Drug Administration (FDA) als veilig erkend. Op basis van het advies van de EFSA heeft de Europese Commissie (EC) in 2017 het op de markt brengen van HT als nieuw voedselingrediënt goedgekeurd onder Verordening (EG) nr. 258/97 [ 1 , 2 ], die ervan uitgaat dat het wordt gebruikt voor de algemene bevolking, met uitzondering van kinderen jonger dan drie jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. In feite wordt in het EFSA-advies van 2011 en EG-verordening 432/2012 gesteld dat HT het enige "voedsel" is dat officieel is geaccepteerd als een duidelijk effect op de gezondheid wanneer het regelmatig wordt geconsumeerd met de voorwaarde dat het ten minste 5 mg/20 g olie van HT en verwante verbindingen bevat.
De geschatte gemiddelde waarden van HT-consumptie bij volwassenen variëren tussen 0,15-4,0 en 19-185 µg HT/kg lichaamsgewicht ( bw ) per dag, als gevolg van de inname van respectievelijk olijfolie en tafelolijven , ver van de aanbevolen dagelijkse inname. Bovendien worden tafelolijven en olijfolie niet door iedereen geconsumeerd, wat het belang van de opname van HT in andere soorten producten benadrukt.

Voordelen van hydroxytyrosol
Hydroxytyrosol (3,4-dihydroxyfenylethanol, HTyr), een fenolische alcohol, zou een breed scala aan biologische effecten hebben, cardioprotectieve, antikanker, neuroprotectieve antimicrobiële, gunstige endocriene en andere effecte . Hoewel het uitgebreid is bestudeerd, moeten de exacte moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan veel van deze acties nog volledig worden opgehelderd.
De volgende positieve werkingen heeft HT:
- Anti-atherogene en cardioprotectieve werking
- Antikankereffecten
- Neuroprotectieve effecten
- Lipidenregulerende effecten
- Antimicrobiële en antivirale effecten
- Antioxidant
- Cardioprotectief
- Antidiabetisch
- Anti-obesitas