Oleaceïne
Oleaceïne is een secoiridoïde (een subklasse van iridoïden die ontstaat door het verbreken van een binding aan een cyclopentaanring), een van de belangrijkste "polyfenolen" in extra vierge olijfolie. Secoiridoïden zijn een groep verbindingen die voorkomen in de Oleacee-familie en met name in olijfbomen (Olea europaea).
De molecuulformule is C17H20O6 en het heeft een molecuulgewicht van 320,3 g/mol.
Oleaceïne is afgeleid van oleuropeïne, waarbij de tussenverbinding "oleuropeïne-aglycon" de "stabielere" vorm aanneemt van decarboxymethylelenolzuurdialdehyde veresterd met hydroxytyrosol. Het is een verbinding die effectiever is dan oleuropeïne zelf.

In-vitrotests toonden ontstekingsremmende, anti-atherosclerotische en bloeddrukverlagende eigenschappen van oleaceïne aan, dit laatste door de remming van het angiotensineconversie-enzym. Bovendien is oleaceïne een remmer van het mammalian/mechanistic target of rapamycin (mTOR), een belangrijk mechanisme voor metabolisme en cellulaire groeiregulatie dat verband houdt met levensduur en veroudering.
Nieuwe gegevens, die zich opstapelen, wijzen erop dat oleaceïne de belangrijkste verantwoordelijke is voor de positieve effecten van olijfolie op het cardiovasculaire systeem. Oleaceïne blijkt ook een remmer te zijn van de MTOR-route, een belangrijk mechanisme voor metabolisme en cellulaire groeiregulatie.
Oleaceïne wordt voornamelijk geabsorbeerd en komt in de menselijke systemische circulatie terecht in gereduceerde vorm als glucuroniden.
Oleaceïne heeft bewezen antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit te bezitten.