Oleocanthal

De ontdekking van Oleocanthal
Oleocanthal gaat over een toevallige ontdekking doorAmerikaanse wetenschapper Gary Beauchamp die een wereldconferentie bijwoonde op het eiland Sicilië, waar hij andere wetenschappers vergezelde op een organosensorische conferentie over moleculaire voeding, georganiseerd door de echtparen van natuurkundige Massimo Ugo Palma en zijn vrouw Marie Beatrice Voltarelli.
Tijdens de bijeenkomst nodigde het echtpaar hen bij een maaltijd uit bij hen thuis op het eiland Erice, waar onder andere extra vierge olijfolie (EVOO)werd geserveerd. Dr. Gary Beauchamp, expert in organolepsie, had de EVOO behorend bij de maaltijd nog nooit eerder geproefd. Hij nam een paar slokjes en merkte dat de olie een bijzondere smaak had. Toen hij hem opdronk, voelde hij een prikkelend gevoel in de keel die niet alle olijfoliesoorten hebben. Hij herhaalde de handeling en zag dat de olie dezelfde smaak had als de siroop die ze in zijn laboratorium aan de Universiteit van Philadelphia hadden geproefd. Bij terugkeer in de Verenigde Staten konden ze bevestigen dat de typische smaak, vergelijkbaar met die van ibuprofen, afkomstig was van een molecuul dat ze later Oleocanthal noemden (Beauchamp het OLEOCANTHAL, afgeleid van het woord "OLEO" Olie, CANTH van "ACANTHOS" Jeuk en AL van Aldehido).
Het team van professor Gary Beauchamp ontdekte nog iets anders: de stof was een krachtige ontstekingsremmer. Vier eetlepels van deze olie, rijk aan Oleocanthal, kwamen overeen met ongeveer 250 mg ibuprofen in vitro.
Gezondheidsvoordelen Oleocanthal ( OC)
Het brede scala aan gezondheidsvoordelen dat kan worden verkregen uit de langdurige consumptie van olijfolie wordt voornamelijk toegeschreven aan de fenolische fractie. Veel olijfoliefenolen zijn sinds hun ontdekking diepgaand bestudeerd vanwege hun bioactieve eigenschappen, zoals Hydroxytyrosol . Evenzo is de afgelopen tien jaar de speciale aandacht van onderzoekers gericht geweest op Oleocanthal (OC). Deze olijfoliefenolverbinding is onlangs naar voren gekomen als een potentieel therapeutisch middel tegen een verscheidenheid aan ziekten, waaronder kanker, ontstekingen en neurodegeneratieve en cardiovasculaire ziekten. Onlangs zijn verschillende onderliggende mechanismen van OC tegen deze ziekten onderzocht. Veel gepubliceerde wetenschappelijk literatuur over OC tot nu toe samen en richt zich op de veelbelovende bioactiviteiten ervan tegen verschillende ziektedoelen.
Is Oleocanthal ( OC) slecht voor je ?
Oleocanthal , gevonden in hoogwaardige extra vierge olijf olie (EVOO), is niet slecht voor je . Integendeel , het heeft potentiële gezondheidsvoordelen omdat het ontstekingsremmend is en antioxiderende eigenschappen heeft , die lijken op de effecten van ibuprofen maar zonder de bijwerkingen en zo algemeen geassocieerd met een medicijnen . Het wordt gebruikt als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet , OC kan bijdragen naar het voorkomen van chronische ziektes zoals Alzheimer , Parkinson en verschillende vormen van kankers . Ondanks veelbelovend onderzoek, is het essentieel dat de bevindingen voorlopig zijn en verdere studies nodig zijn naar het volledig begrijpen van zijn effecten .

Oleocanthal (OC) als potentieel therapeutisch middel tegen een verscheidenheid aan ziekten
In de afgelopen jaren zijn er meer dan 113 (!) wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de werking van Oleocanthal ( OC). Zie hiervoor de link : https://www.mdpi.com/search?q=oleocanthal+
Ontstekingsremmende eigenschappen van Oleocanthal
Oleocanthal en inflammatoire artropathieën
Oleocanthal als anti-Alzheimermiddel
Oleocanthal als anticarcinogeen middel
Cardioprotectieve effecten van Oleocanthal
Oleocanthal en diabetes