Oleurpeine

Wat is Oleuropeïne ?

Oleuropeïne is een geglycosyleerde seco-iridoïde, een type fenolische bittere verbinding die wordt gevonden in de schil, het vruchtvlees, de zaden en de bladeren van groene olijven.  De term oleuropeïne is afgeleid van de botanische naam van de olijfboom, Olea europaea. Oleuropeïne is een derivaat van elenolzuur, verbonden met orthodifenolhydroxytyrosol via een esterbinding en met een glucosemolecuul via een glycosidische binding

Molecuulstructuur Oleuropeïne
Molecuulstructuur Oleuropeïne

Het oleuropeïnemolecuul bestaat uit drie structurele subeenheden: een polyfenol, namelijk 4-(2-hydroxyethyl) benzeen-1,2-diol, ook bekend als hydroxytyrosol (HT), een secoiridoïde genaamd elenolzuur en een glucosemolecuul.

Samen met oleocanthal en hydroxytyrosol is oleuropeïne een van de belangrijkste polyfenolen in extra vierge olijfolie die de sensorische kenmerken en gezondheidsvoordelen ervan bepaalt.


Farmalogische effecten

Oleuropeïne bezit gunstige farmacologische effecten zoals cardioprotectieve werking (antioxidant ( Andreadou et al., 2006), ontstekingsremmend ( Visioli et al., 1998 ), remming van bloedplaatjesaggregatie ( Petroni et al., 1995 ), anti-atherogene ( Manna et al., 2004; Visioli en Galli, 2001 ) activiteit, anti-kanker ( Hamdi en Castellon, 2005 ), anti-microbiële eigenschappen ( Bisignano et al., 1999 ) en neuroprotectieve werking